Kitajska Filozofija

Yin in Yang – Tradicionalna kitajska medicina deluje tako, da vzdržuje in uravnava dinamično ravnotežje telesa. Bistvo tega je princip Yina in Yanga, nasprotna si pola, ki obstajata v vseh pogledih vesolja. Če sta Yin in Yang v ravnovesju, smo zdravi, kadar pa kateri od njiju prevlada, povzroči neravnovesje, ki prepreči enakomerni tok Qi-ja ali življenjske energije po telesu in takrat nastopi bolezen.

Qi (či) – je življenjska energija. Stara kitajska modrost pravi: “Če se Qi nabije, ustvari življenje, če se sprosti, sledi smrt.” Qi preveva vsako telo in okolico. Po telesu se razporeja po sistemu nevidnih kanalov, imenovanih meridiani, in tako vzdržuje ravnovesje v telesu.

Pet elementov – Medsebojno delovanje petih elementov – voda, les, zemlja, ogenj in kovina – je prav tako pomembno pri dinamičnem ravnotežju telesa. Vsa živa bitja so sestavljena iz teh elementov in vsak organ v telesu je povezan z enim od elementov. V primeru prevlade posameznega elementa se prav tako prekine tok Qi-ja in izbruhne bolezen.